Skip to content
Home » Madáreleség, madáretető

Madáreleség, madáretető

  Október végén, november kezdetével elkezdhetjük a madarakat a kertünkbe szoktatni: eleséget, innivalót kínálni számukra. A rendszeres etetéssel a madarak tudni fogják, hogy nálunk mindig akad ennivaló, könnyebben átvészelik így a hideg telet. Évről évre visszatérő vendégei lesznek madáretetőinknek. Kezdetben elég egy-egy maréknyi eleséget kiszórni, hiszen még ilyenkor találhatnak bogarakat, ágakon bogyókat (pl.csipkebogyót, homoktövist), a földeket még nem lepte el a hó, így onnan is tudnak füvet, terményeket csipegetni.

  Madáretetőnket különféle nem sózott vagy pirított magvakkal (kölessel, napraforgóval, összetört dióval, mogyoróval) lehet megtölteni, melyeket állatkereskedésben, de takarmányboltban is be lehet szerezni. E mellett a zsiradék is nagyon fontos a madarak számára, erőt gyűjtenek belőle a téli időben. Erre alkalmas a faggyú, de , sertészsírt vagy egy kocka vajat is kihelyezhetünk egy kis tálkában. A vajat mielőtt a madáretetőbe tennénk, kicsit megolvaszthatjuk és beleforgathatjuk a magokba.

  Madárkalácsot is vásárolhatunk, de ha van kedvünk, egyszerűen el is tudjuk készíteni. A faggyút, a zsírt olvasszuk fel, keverjük hozzá a magokat és amikor már kezd dermedni, formázzunk belőle golyókat vagy dolgozzuk kinyílt fenyőtobozba.( Ha csak zárt tobozt találunk, vigyük be a meleg lakásba, ott hamar kinyílik). Az olvasztott magos faggyút beleönthetjük egy nagyobb tepsibe is. A faggyút száradás után a gyerekek kiszaggathatják különféle formákkal és úgy köthetik fel a fára. Készíthetünk madárkarácsonyfát is ugyanezzel a technikával.

  Madáretetőket barkácsolhatunk fából, műanyag palackokból, de egy félbehasított kókuszdió héj, vagy egy virágcserép alátét is jó célt szolgál. Felszúrhatunk, fellógathatunk egy-egy almát is az ágakra. A madárető alá is szórhatunk eleséget, mert bizonyos madarak inkább a földről szeretnek csipegetni. Az etetés mellett mindenképp gondoskodjuk arról, hogy legyen vizük a madaraknak. Ez a fagy beállta után nagyon fontos! Erre is alkalmas egy kisebb tálka, melybe tegyünk egy követ, hogy stabilan álljon.

  Madaras meseajánló

  Móra Ferenc: A cinege cipője
  A lusta kisrigó
  Vili a veréb