Skip to content
Home » Körmöcskézzünk!

Körmöcskézzünk!

  Mi az a körmöcske, és hogy készítsünk páros ágú körmöcskéből karkötőt?

  A körmöcske kisebb gyerekeknek való kézimunkaeszköz.  Lehet páros (4,6,8) vagy páratlan (3, 5) ágú, és minél több ága van, annál bonyolultabb dolgozni vele. Fejleszti a gyerekek kézügyességét, a koncentrációját.

  Ha van otthon körmöcskénk és maradék fonalunk ( 5-ös, 6-os vastagságú az ideális), a gyerekek készíthetnek színes karkötőt, hozzá illő nyakláncot, de akár egyedi sálat is.


  Csak győzzük fonallal!

   

  kormocske1

  Íme az elkészítés menete egy 4 ágú körmöcskén:

  1.lépés: a fonal végét helyezzük bele a körmöcske közepébe úgy, hogy kb.5 cm-re lógjon túl (a gombolyagról nem vágjuk le)!

  2.lépés: felvesszük az első sor szemeit úgy, hogy az egymással szemben lévő körmökre nyolcas alakban hurkokat teszünk:

  kormocske2

  3.lépés: kezdjük el a szemeket gyarapítani: a gombolyagról a fonalszálat kívül vezessük a korábban rátekert fonal felett. Az alsó hurkot emeljük át a felül levő fonalszálon, majd a körmöcske ágán, ami így beleesik a körmöcske közepébe. Ezután húzzuk meg egy kicsit a körmöcske aljából kilógó fonalat, hogy szorosak és egyenletesek maradjanak a szemek.
  Ezt a lépést addig ismételjük, amíg elérjük a kívánt hosszúságot!

  kormocske3

  4.lépés: ha elértük a kívánt hosszúságot, vágjuk le a gombolyagról a fonalat (kb. 15-20 cm hosszúságú lógjon ki a végén)!

  kormocske4

  5.lépés: befejezésképpen a levágott fonal végét bedugjuk az egyik hurokba és beleejtjük a szemet a körmöcske közepébe. Ezt elvégezzük az összes körmöcskén lévő hurokkal. A fonalat óvatosan meghúzzuk a végénél, hogy jól összezárjanak a szemek, majd egy masnival felköthetjük a karunkra.

  Ha nincs otthon körmöcskénk, itt beszerezhetjük vagy házilag is csinálhatunk egyet wcpapír gurigából és faspatulákból! Ennek elkészítését egy következő cikkünkben találjátok majd!

  Küldjetek képeket az elkészült alkotásokról info@panelli.hu címre, és közzétesszük alkotásaitokat! 

  Jó körmöcskézést!