Skip to content
Home » December 6.: Mürai Szent Miklós

December 6.: Mürai Szent Miklós

  Jaj,de szép,de csodás,

  Mikor jön a Mikulás.

  A szakálla hófehér,

  ajándéka kincset ér.

  Felhőlován száll,

  Csilingel a szán.

  Csingilingi, hopp, megáll,

  A Mikulás megjött már!  

                               

  Legkedvesebb emlékeink egyike közé tartozik a Mikulás várása. A gyerekek énekelnek, verseket szavalnak, hogy ezzel szerezzenek örömet a  kedves Mikulásnak. A kisebbek rajzolnak, a nagyobbak levet írnak, majd elküldik a Mikulásnak, hogy minél előbb a kezébe kerüljön kívánságuk. Az első Mikulás Szent Miklós volt. 

  Szent Miklóst a 14 segítő szent egyikeként tartják számon. Születése napjától egészen a haláláig számos legenda fűződik a nevéhez ( születése napján felállt, csecsemőként böjtölt, iskolás gyermekeket támasztott fel, égi jel hatására választották püspökké, halála napján angyalok vitték a Paradicsomba…).

   Miklós Myra városának püspöke, majd a tengerészek, kereskedők, gyógyszerészek, zálogházak, gyermekek, diákok és általában minden nehéz körülmények között élők védőszentje. Ő is, mint Szent Márton, a szegényeket segítette, a rosszakat igyekezett jó útra téríteni. A szüleitől örökölt vagyonát szétosztotta a szegények között és megbüntette azokat, akik letértek a hit útjáról: egy virgáccsal ütötte a kezüket.

  Innen ered az a szokás, hogy a szófogadatlan gyerekeknek virgácsot is hoz a Mikulás. 

  A  magyar néphagyomány szerint is december 6-án  – Szent Miklós halálának napján – a Mikulás meglátogatja a gyermekeket és puttonyából ajándékot és virgácsot tesz az ablakokba kikészített kiscsizmákba.