Skip to content
Home » Adventről röviden

Adventről röviden

  Az ADVENT a latin ADVENTUS, azaz eljövetel szóból származik és jelzi, hogy ez az idő az Úr eljövetelére emlékeztet. A keresztény ember Jézus születésének ünnepére készül. Az advent nemcsak a várakozás, hanem a böjt (kisböjt) és a bűnbánat időszaka is.

  A karácsonyra való készülődést, a várakozás örömét még szebbé tehetjük, ha lakásunkat ünneplőbe öltöztetjük. A gyerekek munkáikat egy felakasztott fenyőágra vagy girlandra gyűjthetik. Az ablakokra  üvegfestékkel festhetnek téli képeket vagy ragaszthatnak hópihéket..

  A 2019-es évben december 1-jére esik advent első vasárnapja, ekkor gyújtjuk meg az első gyertyát az adventi koszorún. Az első adventi koszorút egy hamburgi lelkész készítette. Szép szalaggal díszített nagy fenyőkoszorút  erősített fel a mennyezetre, melyet 24 gyertya díszített. Ez volt a mai adventi naptár elődje.

  Koszorúkat készíthetünk fenyőből, de fonhatunk örökzölddel körbecsavart fűzfavesszőből is. Ezeket díszíthetjük szalagokkal, mákgubóval, fahéjjal, dióval, szárított narancskarikákkal,  az ágak közé tehetünk csipkebogyó ágat, magyalt.

  A koszorú, a kör az örökkévalóságot jelképezi. Egy régi népi monda szerint védelmező ereje van, megvédi a családot minden rossztól.

  Az idők során az emberek a mai koszorúkra már csak négy gyertyát tesznek. Advent első vasárnapján egy gyertyát ,a másodikon kettőt – és így tovább – gyújtunk meg..

  A gyertyák színe a karácsonyi ünnepkörre utal: 

  • a lila vagy viola, mely a bűnbánat, a vezeklés színe. (a  3 lila gyertyát az 1.,2. illetve a 4. vasárnapon gyújtjuk meg)
  • és a rózsaszín, mely pedig az örvendezés színe. (ezt  3. vasárnapon kell meggyújtani.)

   

  A mai korban használunk más színű gyertyákat is, például:

  •  pirosat, mely Jézus vérét jelképezi;
  •  kéket, fehéret, zöldet, melyek az angyalokat szimbolizálják.

   

  Íme 4 kis gyertyaének, melyeket ha megtanítunk a gyerekeknek,  meghittebbé tehetjük a vasárnapi gyertyagyújtást.  

   

    Advent 1. 

  Ég a gyertya ég,

  el ne aludjék!

  A szívünkből a szeretet 

  ki ne aludjék!

   

     Advent 2. 

  Ég a gyertya ég,

  el ne aludjék!

  Szívünkből a rosszaság is 

  kitakarodjék!

   

   Advent 3. 

  Ég a gyertya ég, 

  nő a fényesség!

  Sötét földhöz a fényes ég 

  egyre közelébb.

   

  Advent 4. 

  Ég a gyertya ég,

  az adventi négy!

  Azt hirdetik, azt lobogják,

  Krisztus üdvöz légy!