Skip to content
Home » Adventi naptár

Adventi naptár

    Régen a vallásos családok a karácsonyi várakozás időszakában minden nap egy-egy kicsi szentképet akasztottak fel a falra vagy egy-egy újabb gyertyát gyújtottak, így számolva a napokat karácsonyig. 

    Az karácsony közeledtével nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek is egyre izgatottabbá válnak és számolgatják, kérdezgetik, mennyit kell még aludni a jeles napig. Kíváncsiságuk csillapítására készíthetünk vagy vásárolhatunk  adventi naptárt, amit már december 1- jével ki is nyithatnak.

       Az első gyerekeknek készült adventi naptárt egy német anyuka készítette kisfiának, Gerhardnak. Papírból gyertyákat hajtogatott, minden nap egyet – egyet feltűzött egy kartonra, így számolva a napokat. 

    Gerhard felnőttként is fontosnak tartotta, hogy e szokás tovább éljen, ezért több Adventi naptárt is tervezett. Volt olyan, melyre szentképeket lehetett ragasztani vagy amelyen kis ablakokat kellett kinyitni és abban bibliai idézetek voltak elrejtve. Ezzel is lehetett  fokozni a várakozást és a karácsonyi hangulatot.   

     Később ezt az ötletet felhasználva készültek a csokoládéval, cukorkával töltött, ablakos adventi naptárak, melyeket most is megtalálunk az üzletek polcain.